De ideale nascholing

Bent je leerkacht? Dan is Wereldkamp de perfecte nascholing. Jaarlijks kiest een handvol enthousiastelingen ervoor om vijf dagen lang in maatschappelijke onderwerpen te duiken en zo nieuwe inspiratie op te doen voor het komende schooljaar. Informeer je directie en ga met ons mee op kamp.

Het wereldkamp is een unieke ervaring! Het is voor mij de beste manier om het drukke schooljaar achter mij te laten.  Samen met volwassenen, kinderen en jongeren een kleine week op een ontspannen en toch leerrijke manier doorbrengen in het bos doet mij enorm veel deugd.

Marc Hendriks

Wat is het wereldkamp voor jou? Hoe heb je de afgelopen editie(s) ervaren?  

Het wereldkamp is een unieke ervaring! Het is voor mij de beste manier om het drukke schooljaar achter mij te laten.  Samen met volwassenen, kinderen en jongeren een kleine week op een ontspannen en toch leerrijke manier doorbrengen in het bos doet mij enorm veel deugd. In het bos naar professor ‘X of Y’ luisteren die voor de eerste keer in zijn leven een lezing geeft in een tent, heeft iets dat ik niet kan uitleggen.  De gesprekken die daarop volgen zijn zeer verrijkend. Maar het kamp is natuurlijk ook lekker vegetarisch eten, een heerlijk ontbijt, samen zingen, pintje(s) drinken, gesprekken aan het kampvuur of in het ‘boscafé’, interessante en creatieve workshops, slapen in een tent, nieuwe mensen leren kennen. 

Wat heeft het kamp voor jou als leerkracht bijgedragen?   

Het programma is inhoudelijk van een zeer degelijk niveau. De sprekers, de workshops en andere (ook heel ontspannende) activiteiten zijn kwalitatief zeer sterk en beter dan veel nascholingen die ik de afgelopen schooljaren heb gevolgd. Heel wat inhouden en werkvormen kan ik rechtstreeks gebruiken in de klas. Niet dat ik daar op het kamp al mee bezig ben. Het is toch eerst en vooral genieten van vakantie en de mensen op het kamp en dat dit gepaard gaat met inhoudelijke input is mooi meegenomen.  

Heb je het als nascholing gevolgd? En wat overtuigde jouw directie?  

Zelf heb ik het kamp nog nooit gevolgd als nascholing, maar het is alleszins mogelijk in veel scholen. Ik zou het eens moeten vragen aan mijn directeur. De inhoudelijke inbreng op die vijf dagen tijd vind je nergens anders.  

Ga je volgende jaar terug mee?  

Natuurlijk ga ik terug mee. Ik heb vorig jaar even getwijfeld. Zou 58 jaar niet wat oud zijn om nog op kamp te gaan?  Maar gelukkig ben ik toch geweest. Bovendien is leeftijd iets biologisch, in mijn hoofd ben ik nog altijd dertig vermoed ik.   

Al vele jaren luidt het Wereldkamp mijn zomervakantie in. Ooit als jongere; nu als ietwat ouder 😉 Ergens onderweg ben ik de tel kwijtgeraakt. 

Eind juni stoffen we de tent en slaapzakken af; begin juli sporen we richting Hoge Rielen. Mijn kinderen zijn intussen trouwe metgezellen. Notitieboekje en pen in de rugzak. Hoewel de laatste schoolbel officieel heeft geklonken, blijf ik nog even doorgaan. Wereldkamp is immers mijn jaarlijkse professionele bijscholing als leerkracht. De directie reageerde de eerste keer met lichte verbazing op mijn verzoek voor deze bijscholing: de eerste week van juli?! Ik kreeg onmiddellijk groen licht.  

Dagelijks zijn er ontelbare redenen om verontwaardigd en boos te zijn op de wereld. Wereldkamp gaat verder dan dit gevoel. Samen proberen we om de maatschappelijke complexiteit te ontrafelen voorbij het clichédenken. Samen delen we kleine, persoonlijke ervaringen die de Grote Verhalen kunnen verhelderen. Maar vooral dragen we een boodschap van hoop uit: de kracht van actie, verzet en verbondenheid. Wereldkamp is stil worden of net heel luid. Oh! Ah! Zucht! Wauw! Oh my god! 

Na afloop van Wereldkamp is mijn pen bijna leeg, mijn notitieboekje steevast gevuld. Heel wat lessen worden geïnspireerd op ‘Wereldkampse’ ontmoetingen, zowel inhoudelijk als vormelijk. Aangereikte thema’s en didactische vormen voeden mijn lesvoorbereidingen. Getipte literatuur en andere bronnen integreer ik in mijn lesgeven. De ervaren verwondering en hoop vinden ook een plek. Doorheen het schooljaar ligt mijn notitieboekje altijd binnen handbereik op mijn bureau. 

Wereldkamp is mijn jaarlijkse ontmoeting met de wereld. Je verandert onvermijdelijk. En zo ook een beetje de wereld. De aanvraagformulieren voor mijn volgende bijscholing liggen al klaar 🙂 

Sarah Joos 

(leraar Hotelschool en de Wingerd, Gent) 

De aanvraagformulieren voor mijn volgende bijscholing liggen al klaar 🙂 

Sarah Joos