Programma

 • zondag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.

 • zondag
  09:30 – 11:00
  Aankomst deelnemers

  Laat je het kampterrein op leiden langs de verschillende hacks die jouw leven voorgoed zullen veranderen.
  Daarna is er tijd om je tentje op te zetten en je te installeren.

  #hackyourlife

 • zondag
  12:30 – 14:00
  🍽️ Lunch

  Iedere middag eten we samen en help je daarna bij de klussentijd.
  Welke klus? Dat hoor je van jouw nestbegeleiding

 • zondag
  14:00 – 15:30
  Nesttijd

  Je leeft op kamp in ‘Nesten’. Je Nest is een groep leeftijdsgenoten waarmee je op kamp regelmatig samen dingen doet en waarmee je in gesprek gaat over wat je hebt gehoord of gedaan op kamp. Elk nest wordt door twee mensen begeleid.

 • zondag
  15:30 – 16:00
  Intro
 • zondag
  16:00 – 17:30
  💬 Panel Hack The Future

  We trappen het kamp af met een boeiend panelgesprek over verschillende manieren om het systeem een hak te zetten.
  Met Lien Vrijders, Isabelle Larmuseau en Wouter Mouton. 
  Moderatie: Tomas Vanheste.

  #hackthefuture

 • zondag
  16:00 – 17:30
  📽️ Planet B

  Planet B is een coming-of-age verhaal waarin regisseur Pieter Van Eecke de dertienjarigen Bo en Luca volgt in hun strijd tegen klimaatverandering. Ze sluiten zich aan bij Extinction Rebellion, maar terwijl Luca steeds radicalere acties voorstelt, probeert Bo haar eigen weg te vinden.


  voor 15-18 jaar | #hackthestreets | link

 • zondag
  16:00 – 17:30
  📽️ The way out (ESP)

  Con el tiempo agotándose, ¿qué podemos hacer? El maestro zen Thich Nhat Hanh tiene una propuesta revolucionaria para afrontar la crisis climática. La salida está en nuestro interior, sostiene. La salida al cambio climático está dentro de cada uno de nosotros. Su invitación es a detenerse: dejar de huir y mirar de cerca lo que realmente está ocurriendo. Ver qué creencias impulsan nuestro comportamiento, cómo funcionan nuestros patrones de pensamiento y nuestras emociones, y por qué nos metimos en problemas climáticos en primer lugar. En silencio, nos entenderemos mejor a nosotros mismos y a la Tierra. En The Way Out, seguimos a dos jóvenes, un banquero brasileño y una activista británica, durante un periodo estresante de sus vidas. ¿Serán capaces de salvar la Tierra, empezando por ellos mismos?

  Film met Spaanse ondertitels
  #hackyourlife

 • zondag
  17:30 – 18:30
  Intro
 • zondag
  18:30 – 19:30
  Avondeten
 • zondag
  20:00 – 22:00
  MASSASPEL voor iedereen

  Wie bereikt het eerst systeemverandering? In dit spel neem je het met je team op tegen ‘het systeem’. Inventiviteit, strategie, solidariteit en een vleugje geluk zijn noodzakelijke ingrediënten om als eerste jouw Utopia te bereiken. Ploegenspel voor iedereen vanaf 12 jaar, aangepast aan elke leeftijd.

 • maandag
  07:00 – 07:45
  🧘 Meditatie in Stille Tent
 • maandag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.

 • maandag
  09:15 – 09:45
  🎪 Dagopening
 • maandag
  09:45 – 10:30
  Nesttijd
 • maandag
  10:30 – 12:30
  Kickoff MEDIATEAM

  Ga zelf aan de slag als “journalist voor een halve dag” in het Wereldkampmedia-team.

  Schrijf. Fotografeer. Creëer. Ga als team aan de slag en maak de herinneringen voor morgen. 

  Maak het Wereldkamp zichtbaar in gans België. Interesse? Kom zeker naar de sessie van Stampmedia. Daar krijg je meer info over het mediateam en bedenken we hoe we zelf als duurzame journalist aan de slag kunnen. Je vindt het team in de Pressroom in de loods. 

  > 12 personen

  #hackthemedia

 • maandag
  10:30 – 12:30
  Kritisch burgerschap ism Labo vzw

  Onze maatschappij heeft meer kritische burgers nodig om verandering mogelijk te maken. Met deze workshop gaan we dieper in op het huidige maatschappelijk stelsel en bekijken we samen hoe we op democratische wijze verandering kunnen brengen. Er wordt stilgestaan bij de huidige realiteit maar er is ook ruimte om te dromen en visie te ontwikkelen.

  > 12 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  STRIJDWAARDIG

  Deze strijdbare workshop houd je een spiegel voor over onrecht en ongelijkheid. Aan de hand van frappante beelden en gegevens duiken we in de oorzaken van het thema. Straffe initiatieven tonen ons hoe de strijd tegen ongelijkheid en voor meer rechten wereldwijd mensen verbindt. Reflectie en dialoog over de vele uitsluitingsmechanismes die tot ongelijkheid leiden staan centraal in deze workshop. De strijd tegen ongelijkheid en voor gelijke rechten, een strijd waardig!

  > 14 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  Wildplukken | Het Natuurkabinet

  Ester van het Natuurkabinet neemt je mee op wandel, vertelt over wildplukken en geeft uitleg bij de planten die we tegen komen. Je leert weegbreezalf maken

  > 12 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  💬 Kroniek van de zorplichtwetgeving

  De voorbije jaren heeft de Europese Unie heel wat stappen gezet die potentieel bijdragen aan een wereld met minder klimaatverandering, meer respect voor de mensenrechten en een betere bescherming van de natuur. In mei 2024 werd aan de lijst van Europese instrumenten de ‘zorgplichtwetgeving’ toegevoegd. Deze stelt grote bedrijven verantwoordelijk voor het respecteren van mensenrechten en milieuwetgeving doorheen heel de waardeketen, overal ter wereld. 

  In deze workshop gaan we in gesprek met Wies Willems  (beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen) en Sarah Vaes (beleidsmedewerker bij Oxfam België)  die de totstandkoming van de zorgplichtwet van dichtbij hebben opgevolgd. Is deze wetgeving een ‘game changer’ voor de verantwoordelijkheid van bedrijven en het respect van milieu en mensenrechten? Wat zijn de grootste uitdagingen? Wat is er nodig om de impact te maximaliseren en wat moet er nog beter?

  > gemodereerd door Tim Goedemé.


  > 30 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  💬 Omgroei (boekvoorstelling)

  Auteurs Dirk Holemans en Lara Ferrante komen Omgroei voorstellen en gaan in gesprek met het publiek.

  Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen.

  Wie is er bang van degrowth? Alleen al de term jaagt rechtse opiniemakers en vermogensbeheerders de gordijnen in. Groei is de smeerolie van het kapitalisme. Als de economie groeit, dan gaat alles goed, zo leer je op school. Maar wat bedoelen we met groei? Moet alles zomaar blijven groeien tot in het oneindige? De klimaatcrisis laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk is. Degrowth, of omgroei, biedt een alternatief. Een veelbesproken term, maar nog vaak verkeerd begrepen. Dit essay geeft je de sleutels van één van de debatten van deze tijd in handen. Ontdek hoe een samenleving die niet meer afhankelijk is van economische groei eruit kan zien. Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen, maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.

  > 25 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  📽️ The Way out

  Wat kunnen we doen, nu de tijd dringt? Zenmeester Thich Nhat Hanh heeft een revolutionair voorstel om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. De uitweg zit binnenin, stelt hij. De uitweg uit de klimaatverandering zit in ieder van ons. Zijn uitnodiging is om te stoppen: te stoppen met rennen en goed te kijken naar wat er werkelijk aan de hand is. Om te zien welke opvattingen ons gedrag bepalen, hoe onze gedachtepatronen en onze emoties werken en waarom we überhaupt in de problemen zijn gekomen met het klimaat. In stilte zullen we onszelf en de aarde beter begrijpen. In The Way Out volgen we twee jonge mensen, een Braziliaanse bankier en een Britse activist, tijdens een stressvolle periode in hun leven. Zullen ze in staat zijn om de aarde te redden – te beginnen met(in) zichzelf?

  > cinema : 30 personen

 • maandag
  10:30 – 12:30
  🔨 ATELIER

  Je kan hier (activistische) pins maken. 
  Tegelijk is er een workshop lino snijden (8 personen) met Peter Paul.

 • maandag
  12:30 – 14:00
  🍽️ Lunch + klussentijd 💪
 • maandag
  14:00 – 16:00
  ACTIEVOEREN : Hackaton voor installatie/performance

  Hoe maak ik een goede actie? Wat moet ik allemaal weten? Waar hou ik rekening mee? Tijdens deze vorming gaan we dieper in op alles wat cruciaal is om een actie effectief te kunnen uitvoeren. Deze vorming is dan ook organisatie- en actie afhankelijk. We hanteren een ‘strategische escalatie benadering’ om stap voor stap te bespreken hoe de actie kan worden gepland en uitgevoerd. Daarnaast behandelen we alle noodzakelijke basiskennis, zoals inzicht in je rechten en de juridische aspecten die relevant zijn voor de situatie.

  i.s.m. Labo vzw.

  > 12 personen

 • maandag
  14:00 – 16:00
  ATELIER : Maak je eigen zine
 • maandag
  14:00 – 16:00
  H#ckthemoney

  Ontdek de wereld van geld in het spel. Krijg een dieper begrip van ons geldsysteem en laat je inspireren door praktijken die dankzij lokale munten sociale en/of ecologische thema’s praktisch aanpakken. Hoe kan je met een eigen munt je community versterken om de toekomst te hacken?

  i.s.m. met Muntuit
  #hackcapitalism

 • maandag
  14:00 – 16:00
  Keukenpraat

  Een fijne middag aan de keukentafel waarin iemand langskomt om het snij- en schilwerk te animeren.

 • maandag
  14:00 – 16:00
  Mediateam

  > 5 plaatsen 
  #hackthemedia

 • maandag
  14:00 – 16:00
  Zelf leren repareren

  Repair Café met focus op zélf leren repareren.


  #hackcapitalism
  #hackyourlife

 • maandag
  14:00 – 16:00
  💬 Hart boven Hard

  Hart boven Hard wil burgers organiseren die geloven dat menselijkheid boven winst telt. Lokale groepen organiseren zich rond de tien hartenwensen. Er zijn ook landelijke campagnes over solidariteit en tegen extreem-rechts. Meer weten? Fred, Eline en Stefaan gaan graag in gesprek met je!

  > 15 personen

 • maandag
  14:00 – 16:00
  📽️ Tour of Duty + nagesprek

  Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.

  REGIE Nic Balthazar
  België
  2022  56 min.
  Nederlands, Engels gesproken

  Met nabespreking door Vanya Verschoren in gesprek met Ignace Schops (vicevoorzitter van Klimaatzaak, voorzitter van de BBL en directeur van het Regionaal Landschap Hoge Kempen).

 • maandag
  16:00 – 16:30
  Nesttijd
 • maandag
  16:30 – 17:30
  Atelier
 • maandag
  16:30 – 17:30
  LETS : een introductie

  Al gehoord van LETS? Burgers van een LETS-groep wisselen goederen en diensten uit tegen een zelfontwikkelde munt of ruileenheid. In Vlaanderen zijn heel wat LETS-groepen actief. Stefaan richtte 19 jaar geleden de groep in Lokeren op en vertelt er graag en gepassioneerd over. We voorzien een interactieve sessie.


  #hackcapitalism

 • maandag
  16:30 – 17:30
  “Een klimaatbeleid voor gele hesjes én bakfietsers: de donut als leidraad”

  Als je zoals nu aanloopt tegen het ecologisch plafond wordt het belang van een ambitieuze klimaattransitie duidelijk. Maar als we kijken naar de sociale ondergrens wordt het nog duidelijker dat de transitie moet verlopen op een eerlijke, rechtvaardige manier. Om het met een knipoog te zeggen: een eerlijke transitie voor gele hesjes en bakfietsers is noodzakelijk, en dat is mogelijk binnen het donut-model. 
  Reset.Vlaanderen brengt met haar jaarlijkse ‘Just Transition Scan’ het verloop van de transitie in België in kaart. We nemen rond vier thema’s het Belgische klimaatbeleid op de korrel en formuleren aanbevelingen voor het beleid. Het rapport toont de lacunes die klimaatbeleid vandaag onrechtvaardig maken, en reikt pistes aan om dat om te keren. Een introductie door Vanya Verschoore.

 • maandag
  16:30 – 17:30
  🕮 Leesgroep

  Ben je een verwoed lezer? Duik in een boek voor je op kamp komt en spreek er tijdens piekuur over met anderen die het gelezen hebben. 
  Vandaag : Het begin van alles
  ‘Het begin van alles’ is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Het neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.

  Welke boeken? Ontdek het hier.

 • maandag
  18:00 – 18:30
  🎪 Dagafsluiting

  We blikken terug op de gebeurtenissen van de afgelopen dag.

 • maandag
  18:30 – 19:15
  🍽️ Avondeten
 • maandag
  20:00 – 21:30
  🎪 TALK: Naar de volgende renaissance.

  Waarom zijn we zo slecht in nadenken over de toekomst? En waarom is ons leven ingericht op de korte termijn? Volgens Fredo De Smet moeten we leren om verder te denken. Hoe ziet ons leven er over 50 jaar uit? Op ons festival leert hij je over de volgende renaissance en het zijn van een goede voorouder.

 • maandag
  21:30 – 01:00
  🎵 Kampvuur
 • dinsdag
  07:00 – 07:45
  🧘 Meditatie in Stille Tent
 • dinsdag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.

 • dinsdag
  09:15 – 09:45
  🎪 Dagopening
 • dinsdag
  09:45 – 10:30
  Nesttijd
 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Albatrosspel

  Een spel over omgaan met (culturele) verschillen.

  > voor deelnemers aan de Oegandareis

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Burgerpanels en democratie?

  > 30 plaatsen

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Duurzame journalistiek

  We leggen de traditionele journalistiek het vuur aan de schenen. Beschermt zij onze democratie en onze planeet voldoende? Of draagt ze zelf bij aan de toenemende polarisatie en de groeiende ongelijkheid? We onderzoeken hoe het ook anders kan wanneer de journalistiek duurzaamheid centraal stelt.


  #hackthemedia

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  How to occupy a forest in 3 hours

  Doe mee en bezet samen met ons een bos! We klimmen, bouwen, maken spandoeken, zijn klaar voor de pers & politie, voorzien water- en voedselvoorraden, … 
  Na deze blitse workshop ben je volledig klaar om zelf met je vrienden een bosbezetting te doen!

  #hackthestreets

  > 12 plaatsen

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Mediateam

  > 5 plaatsen

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Mijn leven aanpassen? (On)Zin?
  Koop ik mijn choco in de Wereldwinkel, ook als ik Nutella lekkerder vind? Ik neem erg korte douches maar tegelijkertijd vult mijn buurman zijn zwembad. De wereld verbetert hier niet door en mogelijk word ik een boze persoon door me vanalles te ontzeggen. Er zijn verschillende standpunten mogelijk, welke zijn dit dan? En hoe kunnen we deze toepassen op ons eigen leven?

  #hackyourlife
 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Op weg naar uitsterven en wat eraan te doen

  De wetenschap publiceert rapport na rapport die allen aantonen hoe erg het is gesteld met onze planeet en leefomgeving. Klimaatchaos, de 6de massa-uitroeiingsgolf, dodelijk kapitalisme,… We confronteren je in het eerste deel van deze sessie met harde waarheden. Ben je bang? Voel je je gefrustreerd? Voel je je machteloos? Wil je actie ondernemen? We doen in het tweede deel uit de doeken wat wij eraan doen, wat onze actiestrategieën zijn en hoe jij eraan kan bijdragen. 
  Welkom op deze introductie tot Extinction Rebellion.

  i.s.m. met XR
  > 15 plaatsen
  #hackcapitalism

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  Verbindend communiceren

  Verbindende communicatie als middel voor een vredevol activisme.
  Door Geert Van Bastelaere.

  Verbindende communicatie is een krachtige, effectieve en respectvolle manier om te communiceren, gebaseerd op gelijkwaardigheid en empathie.
  De gebruikte methodiek is gebaseerd op het model van Marshall Rosenberg rond geweldloze communicatie. Het is een manier om vanuit contact met jezelf te communiceren met anderen.


  > 12 personen
  #hackyourlife

 • dinsdag
  10:30 – 12:30
  🔨 ATELIER

  Je kan hier (activistische) pins maken. 
  Tegelijk is er een workshop lino snijden (10 personen) met Ester.

 • dinsdag
  12:30 – 14:00
  🍽️ Lunch + klussentijd 💪
 • dinsdag
  14:00 – 17:30
  ATELIER
 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Burgerlijk ongehoorzaam actievoeren

  Van blokkades van olieraffinaderijen, over bossen die met boomhutten bezet worden, tot het vastplakken aan schilderijen: de afgelopen jaren zien we in de klimaatbeweging een opleving van allerlei vormen van burgerlijk ongehoorzame acties. Deze acties zijn altijd goed doordacht en voorbereid. In deze workshop leggen een paar ervaren XR-activisten uit waarom ze kiezen voor dit type actie, maar vooral hoe deze acties worden voorbereid en uitgevoerd. Vragen die we beantwoorden zijn bijvoorbeeld: ‘welke rollen zijn er te verdelen?’, ‘hoe let je op elkaars welzijn tijdens een actie?’ en ‘hoe gaan we om met politie?’ Tijdens deze workshop doen we ook een paar simulatieoefeningen.

  i.s.m. Extinction Rebellion (XR)
  #hackthestreets

 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Burgerpanels rond de wereld en in België
 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Fair P(l)ay Cup

  Genoeg met babbelen over ongelijkheid. Laat ons de koe bij de horens pakken! We gaan een wedstrijd spelen en niet zomaar één: een Fair P(l)ay Cup. 
  De scheidsrechter fluit het spel op gang. En hop, die eerste rood kaart is al onmiddellijk een feit. Nochtans is er niets merkwaardig gebeurd. Het kan niet anders dan dat de scheidsrechter omgekocht is geweest… We spelen verder. Tot plots besloten wordt dat de tegenpartij enkel nog maar vooruit mag passen. Niet eerlijk, zou je denken. De fair P(l)ay Cup, een zeer (on)gelijk chaosspel, voor jongeren tussen 16 – 26 jaar.


  #hackyourlife

 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Hoe kan je verbindende klimaatgesprekken voeren?

  Hoe krijg ik groepen mensen mee naar meer klimaatactie? Hoe kan het gesprek rond klimaatthema’s constructief en verbindend blijven, in plaats van polariseren? Hoe kan ik omgaan met weerstand en moeilijke emoties? In deze inspiratiesessie van KlimaatContact gaan we op 1,5 uur door zes principes voor het voeren van prettige klimaatgesprekken. We behandelen basisgespreksvaardigheden, werken met weerstand en veelvoorkomende valkuilen (zoals mensen willen overtuigen) en hebben het over waarom deze gesprekken essentieel zijn in processen van systeemverandering. Klimaatgesprekken voeren leer je niet door alleen te luisteren, we gaan het grootste deel van de tijd actief aan de slag. Inspirerende gesprekken met je wereldkampgenoten gegarandeerd! 
  Josefine Vanhille is postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet op het kruispunt van sociaal beleid en klimaatverandering. Ze speelt een sleutelrol in het tot stand komen van het klimaatbeleid van de Universiteit Antwerpen en hield de pen vast van het rapport van het Hoog Comité voor een Rechtvaardige Transitie in België en is lid van de Raad van Bestuur van KlimaatContact.

 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  How to occupy a forest in 3 hours

  Doe mee en bezet samen met ons een bos! We klimmen, bouwen, maken spandoeken, zijn klaar voor de pers & politie, voorzien water- en voedselvoorraden, … 
  Na deze blitse workshop ben je volledig klaar om zelf met je vrienden een bosbezetting te doen!

  #hackthestreets
  > 12 plaatsen

 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Keukenpraat

  Een fijne middag aan de keukentafel waarin iemand langskomt om het snij- en schilwerk te animeren.
  Alleen door Afrika

 • dinsdag
  14:00 – 16:00
  Reset.Vlaanderen: een rechtvaardige transitie in de praktijk.

  De klimaatverandering brengt grote uitdagingen met zich mee. Reset.Vlaanderen is een netwerkorganisatie die middenveldactoren samenbrengt om op een holistische manier de rechtvaardige transitie vorm te geven. De economische en sociale gevolgen van bepaalde maatregelen zijn niet van elkaar los te koppelen, en vergen een aanpak die rekening houdt met de kwetsbare situatie waarin bepaalde groepen in in de samenleving zich bevinden. Een koolstofarme toekomst moet rekening houden met de behoeften en rechten van werknemers, gemeenschappen en andere belanghebbenden die getroffen kunnen worden door mogelijke veranderingen.

  We geven enkele voorbeelden vanuit het beleidswerk en de praktijk van Reset.Vlaanderen, en helpen jou aan de hand van een praktische oefening mee op weg om die transitie in je eigen omgeving mee vorm te geven.


  #hackcapitalism

 • dinsdag
  16:00 – 16:30
  Nesttijd
 • dinsdag
  16:30 – 17:30
  Ecofeminisme: een andere kijk op mens en natuur

  Tijdens de coronacrisis stond zorg centraal. Zorg omvat echter meer dan louter het medische. Het behelst alles wat we doen om de wereld te behouden en te herstellen. De globale toestand is zorgwekkend. Nu al lijden miljoenen mensen onnoemelijk leed door de plundering van het Globale Zuiden, de klimaatcrisis en het gebrek aan solidariteit, terwijl we de habitats van planten en dieren blijven vernietigen. We kunnen alleen het tij keren als we de instrumentele kijk op de natuur en de mens als concurrent achter ons laten en écht zorgen voor alle mensen en andere aardbewoners. Kan zorg, gebaseerd op emancipatie, verbondenheid en generositeit, een nieuw vertrekpunt voor onze samenleving zijn? Kan het politiek en economie schragen?
  Door Dirk Holemans

 • dinsdag
  16:30 – 17:30
  📽️ Docu : De 25%-revolutie

  Ons huidige economisch model is belastend voor onze planeet en voedt sociale ongelijkheid. We zitten op een ramkoers. Dat is ondertussen geen mening meer, maar een voldongen feit. Nu kan je grosso modo drie groepen mensen onderscheiden die elk op een andere manier met deze waarheid omgaan. Je hebt negationisten, doemdenkers en doeners. Deze documentaire is voor de doeners.

  In De 25%-revolutie geven we een podium aan doeners die hun buikgevoel volgen en gaandeweg ontdekken dat ze gelijk hebben: er bestaat wel degelijk een evenwichtig, economisch model waarin alle partijen winnen. Aan de hand van hun verhalen willen we de kijker er niet alleen bewust van maken dat er alternatieven bestaan, maar ook inspireren om zelf de handen uit de mouwen te steken.

  #hackcapitalism

 • dinsdag
  16:30 – 17:30
  🕮 Leesgroep

  Ben je een verwoed lezer? Duik in een boek voor je op kamp komt en spreek er tijdens piekuur over met anderen die het gelezen hebben.
  Vandaag : De Zaaier

  Wanneer wereldwijde klimaatverandering en economische crises in 2024 tot sociale chaos leiden, wordt Californië een plek vol gevaar: van ernstig watertekort tot massa’s drugsverslaafde maniakken die alles zullen doen om nog een dag te overleven. De vijftienjarige Lauren Olamina woont met haar vader in een afgeschermde community, beschermd tegen de anarchie
  buiten de muren. Lauren lijdt aan hyperempathie, een slopende gevoeligheid voor de emoties van anderen. Maar als de community onveilig wordt, moet Lauren vluchten..

  Welke boeken? Ontdek het hier.

 • dinsdag
  18:00 – 18:30
  🎪 Dagafsluiting

  We blikken terug op de gebeurtenissen van de afgelopen dag.

 • dinsdag
  18:30 – 19:15
  🍽️ Avondeten
 • dinsdag
  20:00 – 22:00
  🎪 Heel de Wereld | Standup

  Steven Vromman (Low Impact Man) en Klarremieken Van Vooren (klarinet, accordeon, zang) hebben een nieuwe voorstelling. Speciaal voor jullie brengen ze in primeur ‘Heel de wereld’.

  Het wordt een unieke avond met muziek, poëzie en verhalen over de wereld waarin we leven. Maar er is hoop op beterschap. En die hoop vinden we in de eerste plaats bij onszelf. Als de toekomst om zeep is, kan je best zelf zeep leren maken, stelt Steven Vromman met een kwinkslag. Laat je op sleeptouw nemen door de geschiedenis van onze planeet aarde. Voel de ontroering van de natuur in de gedichten van Moya. Laat je muzikaal in vervoering brengen door Klarremieken Van Vooren. En zing met volle borst mee met een ironisch liedje over hoe we onszelf tot de uitputting drijven. Maar vooral: ervaar dankbaarheid voor het vele mooie waar we dagelijks van kunnen genieten.

  Geen saaie grafieken en cijfers over klimaat, geen tips om je voetafdruk te verkleinen. Maar ontroering en verbinding in turbulente tijden mét een humoristische twist…

 • dinsdag
  22:00 – 01:00
  🎵 Kampvuur
 • woensdag
  07:00 – 07:45
  🧘 Meditatie in Stille Tent
 • woensdag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.

 • woensdag
  09:15 – 09:45
  🎪 Dagopening
 • woensdag
  09:45 – 14:00
  Landbouwbrigades

  Meewerkmoment bij Bioboerderij De Kijfelaar

  • Helpen met kleine taken op het veld zoals wieden, oogsten, schoffelen, enzovoort.
  • Met bioboer Bavo Verwimp gaan we in gesprek over agro-ecologie en wat het betekent om eerlijk en ecologisch te boeren.
  • Samen lunchen op het veld.
 • woensdag
  09:45 – 10:30
  Nesttijd
 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Jeu de la Bobine

  Een interactief spel rond de keten van de textielindustrie. Met focus op systemisch racisme, kapitalisme, seksisme & kolonialisme.

  begeleid door De Transformisten
  #hackcapitalism

 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Klimaatrechtvaardigheid in het zuiden

  Een workshop die de ongelijkheid van de klimaatcrisis aankaart, waarbij we zowel de oorzaken als de gevolgen belichten. We tonen dat zij die het minst verantwoordelijk zijn voor deze crisis, vaak het hardst worden getroffen. Mijn idee is om samen met de groep na te denken over hoe wij – als Europeanen die historisch gezien een grote verantwoordelijkheid dragen – ons hiermee moeten verhouden. Hierbij is het ook belangrijk om het eurocentrisme, dat vaak aanwezig is in België, te doorprikken.

  begeleid door Oskar Bonte
  #hackcapitalism 

 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Mediateam

  > 5 plaatsen

 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Natuurexploratie i.s.m. JNM
 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Random Acts of Activism
 • woensdag
  10:30 – 12:30
  Van de Kaart
 • woensdag
  10:30 – 12:30
  📽️ Women don’t cycle

  Van Brussel tot Tokio bewijzen deze vrouwen het tegendeel. Een film over wat het betekent om een fietsende vrouw te zijn in verschillende landen over de hele wereld. Toen Manon vertrok om van Brussel naar Tokio te fietsen, nam ze een camera mee en ontmoette ze onderweg andere fietsvrouwen. Luister naar hun verhalen!

  >> https://womendontcycle.com/

 • woensdag
  10:30 – 12:30
  🔨 ATELIER

  Je kan hier (activistische) pins maken. 
  Tegelijk is er een workshop lino snijden (8 personen) met Peter Paul.

 • woensdag
  12:30 – 14:00
  🍽️ Lunch + klussentijd 💪
 • woensdag
  14:00 – 17:30
  ATELIER

  Zaadbommen maken, pins maken, zines maken.

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Actietraining Greenpeace

  Greenpeace heeft een lange geschiedenis met geweldloos actievoeren. Tijdens deze workshop zoomen we tijdens interactieve oefeningen in op zowel contact met politie, als over de ethische vraagstukken van actievoeren.

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Activisme in Latijns Amerika

  i.s.m. de Latijns Amerikaanse gasten die mee zijn op Wereldkamp.

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Keukenpraat > Low Impact Man

  Een fijne middag aan de keukentafel waarin iemand langskomt om het snij- en schilwerk te animeren.

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Living Soil

  Een serious game over bodems en landbouw. De workshop is een spel op basis van collectieve intelligentie die tot doel heeft een gemeenschappelijke taal te verspreiden over het functioneren van bodems en de problemen in verband met het behoud ervan.

  • Aan de hand van dit spel, doe je fundamentele kennis op over bodems, het leven dat ze bevatten en de effecten van landbouwpraktijken.
  • Via een vruchtbare discussie, denken we na over de acties die ondernomen kunnen worden voor een gezond beheer van deze eindige bron van leven.
  • Voor iedereen toegankelijk!
 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Mediateam

  > 5 plaatsen

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Motivatie voor de toekomst
  Kunnen we het alomtegenwoordige kortetermijndenken doorbreken? Kunstenaars, filosofen en wetenschappers exploreren verschillende manieren om een langetermijnperspectief te stimuleren. In deze workshop gaan we in op enkele van die kunstprojecten en filosofische ideeën. We doen ook zelf de zogenaamde ‘human layers’ oefening, staan stil bij wat deze bij ons doet en wat dit betekent voor duurzaamheidsdenken.

  Workshop met gedachtenexperimenten i.v.m. toekomst, met Stijn Neuteleers.
  #hackyourlife

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  Repareer en rebelleer!

  Na het spel, gaan we aan de slag met oplossingen. Hoe zorgen we beter voor onze kledij? Welke transformaties heeft de textielindustrie nodig en waar kunnen we beginnen? Pak je naald en draad en ga met De Transformisten en Repair&Share aan de slag.


  #hackyourlife

 • woensdag
  14:00 – 16:00
  📽️ Reizen is het nieuwe roken

  Reizen is het nieuwe roken. Duurzaam reizen, kan dat wel? 

  i.s.m. Karavaan
  #hackyourlife

 • woensdag
  16:00 – 16:30
  Nesttijd
 • woensdag
  16:30 – 18:30
  🎪 Dagafsluiting & Vrij podium
 • woensdag
  16:30 – 17:30
  🕮 Leesgroep

  Ben je een verwoed lezer? Duik in een boek voor je op kamp komt en spreek er tijdens piekuur over met anderen die het gelezen hebben.
  Vandaag: Omgroei

  Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen. Maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.

  De schrijvers van het boek zullen op kamp aanwezig zijn en gaan graag met jou in gesprek over de inhoud.

  Welke boeken? Ontdek het hier.

 • woensdag
  18:30 – 19:15
  🍽️ Avondeten
 • woensdag
  20:00 – 22:00
  🔥 Serendipity Sound system

  Serendipity soundsystem is een 100% zelfvoorzienend mobiel geluidssysteem dat werkt op batterijen die worden opgeladen door zonne-energie. Uitsluitend vinyl. Alleen positieve muziek!

 • woensdag
  22:00 – 02:00
  🎵 Muziek / fuif
 • donderdag
  07:00 – 07:45
  Meditatie in Stille Tent
 • donderdag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.

 • donderdag
  09:15 – 09:45
  🎪 Dagopening
 • donderdag
  09:45 – 10:30
  Nesttijd
 • donderdag
  10:30 – 12:30
  Actieve hoop door Steven Vromman
 • donderdag
  10:30 – 12:30
  Actieve hoop i.s.m. JNM
 • donderdag
  10:30 – 12:30
  Duurzaam activisme i.s.m. Labo
 • donderdag
  10:30 – 12:30
  🔨 ATELIER

  Je kan hier (activistische) pins maken. 
  Tegelijk is er een workshop lino snijden (8 personen) met Peter Paul.

 • donderdag
  12:30 – 14:00
  🍽️ Lunch + evaluatie
 • donderdag
  14:00 – 16:30
  Afbraak + afscheid
 • donderdag
  16:30 – 18:30
  Afbraak en transport
 • donderdag
  18:30 – 19:15
  🍽️ Etentje medewerkers
 • vrijdag
  08:00 – 09:00
  🍽️ Ontbijt

  Schuif aan bij het buffet en bereid jezelf een heerlijk biologisch ontbijt. We voorzien vers brood, granen, fruit en beleg, thee, koffie, (haver)melk. De dag kan niet beter beginnen.